Zorg voor een ‘ritueel’ net als tandenpoetsen. Slaap is de basis voor je herstel! PUNT.

Zie hier gelijk de reden waarom zoveel mensen op dit moment structureel moe zijn en laag in energie zitten. We worden dagelijks ‘overprikkeld’ en herstellen hier simpelweg niet meer volledig van. Als jouw batterij niet volledig oplaadt gedurende de nacht, dan ben je logischerwijs sneller door je energie heen. Het is niet heel ingewikkeld. (Zorg jij wel elke dag voor een volle batterij van je telefoon?)

Ritueel

Een ‘vast’ ritueel zorgt voor consistentie en consistentie zorgt voor betere slaap. Ook hier geldt, verwacht niet gelijk na 1 a 2 nachten wonderbaarlijke verbeteringen. Je moet er echt mee aan de bak. Onderstaand (en ja, dat is voor iedereen verschillend) volgen een aantal tips voor het verbeteren van je slaap.

Tips

  1. Slaap ik een zo donker mogelijke kamer. (Kunst)Licht beïnvloed je slaap en vooral je diepe slaap waar je herstelt.
  2. Zorg voor een redelijke ‘koele’ kamer. (Dus vooral geen verwarming aan in je slaapkamer). Je valt vaak sneller in slaap in een koelere kamer.
  3. Je bed is vooral om te slapen (en uiteraard andere dingen), maar daar hoort werken achter je laptop, netfloxen etc niet bij. Hoe meer jij je lichaam traint om je bed vooral te associeren met slaap, hoe makkelijker je in slaap valt en hoe beter je slaapt.
  4. Vermijd (structureel) vlak voor je naar bed gaat het blauwe licht van laptop / telefoon / tv. Je lichaam krijgt het signaal ‘alert’ te zijn / blijven. Wat logischerwijs haaks staat op in slaap vallen (herstellen).
  5. Zet voor jezelf bv een tijdslimiet voor wanneer je nog caffeine tot je neemt. Ik adviseer je om in ieder geval 4-5u voor het slapen geen caffeine meer te nemen (idealiter nog langer voor et slapen).
  6. Voor alcohol geldt hetzelfde als caffeine…. Het beenvloed je slaap enorm! Wees hier bewust van.

Het zijn niet de meest ‘sexy’ tips. Slapen is echter cruciaal om je fitter en vitaler te voelen en helaas enorm ondergewaardeerd op dit moment. Doe het wel consistent en verwacht niet gelijk wonderen. You gotta do the work!

Vragen over het verbeteren en optimaliseren van je slaap? Of over andere zaken mbt je gezondheid? Laat het mij weten!

Share This