Alle sporters staan weer te popelen. Op 1-7 mogen we (als het goed is) weer binnen trainen. De sportscholen gaan weer open.
Voor velen waarschijnlijk het teken om gelijk ‘vol gas’ te gaan. Grote kans dat dat waarschijnlijk niet heel slim is.

Belastbaarheid vs belasting vs risico van blessures

Zeer waarschijnlijk zal de afgelopen periode er ongeveer zo hebben uitgezien:

  • helemaal niet getraind / gesport.
  • fanatiek begonnen met thuisworkouts, maar na 3-4 weken doofde dit vuurtje en heb je het laten gaan.
  • nog steeds fanatiek thuis aan het trainen met voornamelijk bodyweight, elastieken, minder zware gewichten dan in de gym.
  • weer bezig met buiten workouts maar ook hier met minder toegang tot bv zware gewichten / geen gebruik kunnen maken van apparaten.

Het is goed te beseffen dat, afhankelijk van hoe actief je geweest bent, je belastbaarheid zeer waarschijnlijk (tijdelijk) minder is. Ga daarom niet gelijk ‘vol gas’ zodra je de gym weer in loopt. Take it easy! Geef jezelf en je lichaam de tijd om weer te wennen aan de andere belasting / parameters. Je zult niet de eerste zijn die de eerste week-weken tegen een blessure aanloopt omdat er mismatch is tussen wat jij op dat moment van je lichaam vraagt en de (tijdelijk) verminderde belastbaarheid. 


Alles qua ‘belasting’ in de gym is goed te ‘regelen’. Maw: je hoeft absoluut niet geblesseerd te raken. Ga niet gelijk met heel veel sets, reps (totaal volume) aan de gang. En ik adviseer je zeker om niet gelijk tot falen te gaan. Nu -meer dan ooit- is het een goed moment om kwaliteit boven kwantiteit te zetten. Doe wat minder dan je denkt te kunnen, reduceer risico, gebruik niet gelijk ‘te veel extern’ gewicht en voorkom blessures!

Share This