let op: dit is geen ‘volledig proces’ maar geeft een goede indicatie waarom mensen vaak in een vicieuze cirkel terecht komen.

Stel: je bent op dit moment niet happy / ontevreden op het gebied van je gezondheid / hoe je je fysiek en geestelijk voelt / wat je in de spiegel ziet als je je zwembroek / bikini aanhebt of in je blote bips uit de douche stapt.

Hoe chronische stress een negative feedback kan veroorzaken

Een ‘vicieuze cirkel’ of ‘Negative Feedback Loop’ zie ik heel vaak. In alle jaren dat ik nu mensen coach en begeleid komt 1 ding altijd terug: bewustwording is altijd de eerste stap naar duurzame resultaten. Als je niet bewust bent van bepaalde patronen (en daarmee de chronische stress die een negatief effect op je resultaten hebben) kun je deze ook niet veranderen.

In deze visualisatie (disclaimer: deze is absoluut niet volledig maar geeft het proces aan) zie je wat heel vaak gebeurt.

  1. Je bent niet happy / ontevreden en wil ‘instant gratification’. Daarom moet er vooral snel resultaat zijn. Want die ‘instragrammer, influencer, whatever heeft het ook in 6-8–10-12 weken gedaan. Het liefst moet het resultaat er eergisteren zijn. Je gaat daarbij voor het gemak even voorbij aan het feit dat je wellicht al jaren (ja, echt waar) niet goed voor jezelf zorgt. Daar waar je nu bent is het gevolg van de keuzes die je al jaren maakt. Ik weet het, dat is niet tof en wellicht heel confronterend om te horen maar wel de eerste stap op weg naar bewustwording. Dit is een staat van zijn die jou stress oplevert!
  2. Je gaat fanatiek aan de gang! Maar heb je wel een goed plan eigenlijk? Vaak is je mindset niet goed (zie instant gratification), je hebt onrealistische verwachtingen (zie 6-8–10-12 weken resultaat), niet de juiste tools (niemand heeft je ooit geleerd hoe het nou werkt en vooral WAAROM het werkt) en mist vertrouwen / begint uit angst. 
  3. Om snel resultaat te zien maken velen helaas nog steeds de fout om te kiezen voor crash diëten / zichzelf enorme energie restricties op te leggen / chronisch te ‘onder eten’. Dit is een staat die je lichaam absoluut niet tof vindt. Dit brengt je lichaam in een ‘fear’ modus. Er is angst. Er is stress. Met als gevolg dat je ‘fight or flight’ deel van je zenuwstelsel wordt weer aangesproken. Als je (disclaimer: het gaat wederom om een trend / chronische stress) dit constant hebt wil je lichaam helemaal niet afvallen, vet verbranden, spieren opbouwen, etc etc. Dat is wel het laatste waar je lichaam prioriteit aan geeft in deze toestand.
  4. Lets be real! Crash dieten/ enorme energietekorten leiden (en het verschilt per persoon wanneer) altijd tot ‘binges’ / eetbuien / het maakt nou toch niet meer uit buien. Om maar niet te spreken van verlaagde lichaamstemperatuur, laag testosteron, het altijd koud hebben, haaruitval, geen of onregelmatige menstruatie, verlaagd libido en niet groeiende nagels om maar eens wat te noemen.
  5. Gevolg van deze feedback loop? ‘Ik kan het niet / waarom lukt het mij niet’. Je voelt je schuldig. Een gevoel van ‘ik ben niet goed genoeg’ is vanzelfsprekend nooit positief! En van hieruit maak je zelden de goede keuzes.

De rode draad in dit verhaal: chronische stress.

Ondanks dat het vaak gezien wordt als ‘mode woord’, is mijn ervaring dat er maar heel weinig mensen zijn die echt een goed beeld hebben van wat dit nou is, maar vooral wat hier de gevolgen van zijn (op langere termijn).

Laat het mij weten als je hier meer over wilt weten.

Share This